joi, 31 martie 2011

Fasole batuta de post

INGREDIENTE400gr fasole,grasa,i se spune la noi,e cea mai buna pentru acesta reteta,1ceapa,3lg ulei,1/2 lingurita de boia,un varf cimbru,coriandru,cumin,piper,1lg sare,2lg faina alba

Sosuletul: 1 ceapa,un varf de boia 

Se pune fasolea in apa rece si se da la fiert,separat se face un rantas :ceapa taiata marunt se pune la prajit(numai putin) in 3lg  ulei,apoi se pun codimentele,2lg de faina alba,si apa cat sa iasa ca o smantana mai grosuta.Cand fasolea e fiarta,adaugam rantasul si amestecam foarte bine si o mai lasam sa dea cateva clocote.Separat se pune la prajit ceapa(foarte putin cat sa se inmoaie)taiata marunt,apoi punem boiaua si luam de pe foc.Se aseaza fasolea pe un platou si deasupra se pune sosuletul de ceapa cu boia

marți, 29 martie 2011

Tort de primavara

Duminica ,m-am gandit sa fac un tortulet mai vesel ,sa reprezinte primavara ,am sa revin cu reteta.E realizat rapid asa pentru casa,aveam pofta de ceva dulce si am improvizat un tort racoros de biscuiti,umplut cu crema preferata a fetitei cea de inghetata falsa. 
 INGREDIENTE:
Foile : din biscuiti 

Crema: 2 oua,un plic de budinca de vanilie,2lg amidon,600ml lapte,8lg zahar,400ml de frisca,1 pachet de intaritor 

Sirop:3lg zahar,1 esenta de migdale,apa 

Decor:350ml frisca,colorant alimentar roz galben si verde 

Se ia o forma de chec si se imbraca in folie, se inmoaie foarte  putin biscuiti in sirop(ei se inmoaie si de la crema) si se tapeteaza fundul tavii,apoi se pune un strat de crema.La crema se pune 500ml lapte la foc,apoi se amesteca budinca, zaharul,galbenusurile cu restul de lapte si cand cel de pe foc da in clocot se adauga ingrosala de budinca in el,amestecand rapid sa nu se faca cocoloase si sa se prinda de fundul cratitei,se lasa cateva clocote apoi se amesteca incet de sus in jos cu cele doua albusuri (batute bine separat cu 2lg de zahar) si se da la rece,Frisca cu intaritorul se mixeaza  o amestecam cu crema de budinca,incet,Peste primul strat de crema se mai pune un rand de biscuiti inmuiati in sirop,iar crema,apoi ultimul strat de biscuiti,se da la frigider cateva ore apoi se aseaza un platou deasupra formei de chec si cu o miscare rapida,se rastoarna cu susul in jos si se scoate forma de pe tort.Se imbraca in frisca si nu uitam sa lasam putina si pentru decor.O coloram in roz,galben si verde,apoi am facut cateva floricele vesele.Cred ca-i cel mai simplu tort posibil si a disparut foarte rapid cred ca am avut ceva soricei in frigider :-))))))

duminică, 20 martie 2011

Prajitura Kati Teszta



Cand eram copii mama mea ne incanta sufletelele cu aceasta prajitura ,imi amintesc cu cata lacomie o mancam,pana la urechi eram numai spuma de albus,ce amintiri frumoase,am si uitat de ea, am descoperit-o intamplator prin caietul vechi de retete,alaturi de prajitura cu miere de albine ,prajitura radio,prajitura cu solocale,sunt cele mai gustoase dulciuri pe care le fac cu drag si acum,simt in ele gustul copilariei de altadata ,cand problemele si greutatile vietii nu existau,am uitat sa mai fim optimisti si increzatori in fortele noastre proprii,ne-am dori sa mai fim copii de altadata ,fara a avea in spate grija zilei de maine,e dureros si crud,in acelasi timp,sa te gandesti ca sunt familii care nu au o bucatica de paine pe masa,ce sa mai vorbim de o prajiturica,din optimismul nostru trebuie sa daruim copiilor nostri,oare de unde, cand si noua ne lipseste,traim intr-o lume mizera si vulgara in care ne adaptam foarte greu...Vai! am deviat de la subiect sa trecem inapoi la prajitura

Am sa va scriu si reteta nemodificata:
INGREDIENTE:
Foi 500gr faina,100gr untura,150gr zahar,1 praf de copt,3 galbenusuri de ou,cateva lg de lapte 
Crema:1 margarina,3lg cacao,100gr zahar pudra,3lg de dulceata,doua esenta de rom,4lg de lapte Glazura:200grzahar,3 albusuri,un pic de sare 

Se cerne faina si se amesteca cu untura,frecand intre degete sa se omogenizeze impreuna,apoi se adauga galbenusurile,praful de copt stins cu o lg-ta de Hellas,laptele in care am topit zaharul  si se framanta foarte bine pana iese un aluat bun de lucrat,din care se fac trei foi.

La crema,se sfarma una dintre foi,se pune deasupra esenta,laptele,dulceata si se amesteca impreuna Separat margarina se freaca cu zaharul si cu cacao,apoi se amesteca cu compozitia de la foaia sfarmata.Se aseaza prima foaie deasupra se pune crema,apoi cealalta foaie si se taseaza putin sa se aseze bine.

La glazura se pun pe o craticioara cu apa care fierbe,albusurile,intr-un castron,impreuna cu zaharul si sarea si se mixeaza pana se intareste spuma si nu mai curge,aceasta se pune peste prajitura si se niveleaza apoi cu o lingurita se fac cerculete ,ca niste valuri,arata foarte frumos

joi, 17 martie 2011

Tort cu crema de branza mascarpone


Imi pare rau ca era noapte si din cauza blitzului nu au iesit pozele si culorile tocmai reusite,ba e rosu ,ba e roz,iar verdele numai verde nu arata in imagini,of!!!!,in orice caz a fost foarte delicios,l-am facut de 8Martie,ca sa inveselim atmosfera ,sa se simta in aer miros de primavara :-)))) 
L-am realizat dintr-un blat de pandispan,crema din branza si frisca,l-am decorat cu gelatina roza,iar marginea din ciocolata cum ne-a invatat maestra Giovanna,sa ma ierte ca sunt la prima incercare,data viitoare o sa fie mai perfecta:-)))Am sa pun reteta maineEi uite am sosit cu reteta:

INGREDIENTE:
Blat: 3 oua,9lg zahar,3lg cu varf de faina,1 praf de copt,3lg de apa 

Crema:600ml frisca,250 gr branza mascarpone sau branza proaspata de vaca,1 portocala 

Glazura:2 pachete de gelatina Tortgelle rosie,4lg zahar,200gr ciocolata amaruie

Se bat pt blat albusurile cu zaharul si un varf de sare ,pana stau batz ,apoi se pun galbenusurile(pe care le-am amestecat cu un praf de copt stins cu Hellas si le-am lasat la crescut intr-un bol pana am batut spuma)tot cate o lingura din compozitia de galbenus si una de apa ,batand in continuare ,iar una de galbenus si una de apa,pana punem toata apa si compozitia de galbenus,la sfarsit adaugam faina cernuta si Atentie!!!nu mai batem,doar amestecam de sus in jos incet sa nu se lase spuma,pana se incorporeaza toata faina  Ungem cu ulei(unt) o forma rotunda cu diametrul de 25cm ,punem hartia de copt si turnam compozitia de blat ,apoi nivelam si dam la cuptorul incins bine dinainte.

La crema ,mixam frisca,cat sa nu curga,sa fie putin mai moale ca se mai intareste de la branza,o amestecam cu aceasta si cu portocala taiata cubulete.Punem blatul racit inapoi in forma rotunda turnam deasupra crema de branza si dam la frigider30min la rece ,eu am puso la congelator si am lasato mai putin

La glazura amestecam gelatina cu zaharul si cu 500ml apa,eu am pus si putin colorant roz sa fie mai intensa culoarea,apoi punem pe foc pana observam ca se ingroasa putin si o turnam peste crema de branza,o dam din nou la frigider,eu am uitat ,riscati sa vi se topeasca ciocolata,dupa care se scoate inelusul de la tava de copt.
Pentru marginea din ciocolata,o topim pe abur,masuram cu o sfoara,diametrul tortului,apoi inaltimea lui si decupam dintr-o hartie de copt,o fasie cat e marginea tortului de inalta si cat circumferinta lui,o punem pe masa si cu o pensula o ungem pe toata suprafata cu ciocolata topita ,apoi o luam rapid si o aplicam pe marginea tortului cu ciocolata spre interior,spre tort ,tehnica am invatato de la Giovanna.Am uitat ca din pasta de zahar am facut un trandafir alb si l-am pictat cu gel roz si am facut doua frunzulite verzi,imi pare rau ca n-au iesit culorile ca in realitate

miercuri, 16 martie 2011

Tort cu pinguini



A fost ziua fetitei mele,si-a dorit tare mult un tort cu pinguini din pacate numai pozele astea le-am putut salva,nu stiu dc nu ma mai lasa sa intru pe Photoscape,a aparut o versiune noua si nu mai pot sa le modific din nefericire,pe cele descarcate de pe telefon ,numai pe cele de pe camera foto si cum tocmai acelea s-au sters,regrete tarzii,aici in poze nu e terminat,am mai pus zapada pe el
L-am facut dintr-un blat de pandispan,insiropat cu esenta de vanilie,l-am umplut cu doua creme "furate" de pe blogul Lissei de la tortul Kiss,i multumesc pt ele,una de ciocolata ,cealalta de vanilie si decorul din pasta de zahar care mi-a facut peri albi ,trebuia tocmai cand eram in criza de timp sa-mi faca fitze,vroiam ceva mai deosebit,un iglu langa pinguini,dar nu am reusit sa o lucrez ,se faramita,ma bucur ca va place si invitatii au fost incantati,inseamna ca nu a fost totusi un esec total,eu asa l-am vazut Unul dintre pinguini e realizat de sarbatorita.,am uitat sa precizez :-))))

Si cateva aperitive:chiftelute,snitele din piept de pui si carne de porc si rulada din piept de pui                                               
                                                                        
 Am mai facut salata de beof ,oua umplute si cartofi cu pulpite de pui la cuptor,nici cu ele nu mai am poze                                                                     

luni, 14 martie 2011

Fasole greceasca

INGREDIENTE;400gr.de fasole alba ,200gr carne de porc proaspata sau afumata,200gr carne de vita,200gr.de jambon sau 100gr.slaninuta afumata de casa,4 cepe mari,,un varf de piper ,o jumatate de lingurita de boia dulce ungureasca,150ml bulion de casa sau 2 lg.de pasta de rosii,2 lg.de ulei,3 lg de faina,sare dupa gust

Se spala bine fasolea,se adauga carnea si jambonul taiate cubulete si se dau la fiert in apa rece.Separat ceapa se taie solzisori si se pune la prajit in ulei ,se lasa sa se inmoaie bine ,deci atentie!!! nu se rumeneste,apoi cand fasolea e fiarta de jumatate se adauga ceapa si se lasa in continuare la fiert. In uleiul in care am prajit ceapa,se pun codimentele,faina bulionul si apa ,se amesteca bine sa nu fie cocoloase si se dau la fiert ,cateva clocote,cat sa iasa un rantas putin mai gros ca o smantana.Cand fasolea e fiarta ,punem sarea,amestecam cu rantasul si mai lasam cateva clocote,invartind tot timpul sa nu se lege de cratita
ACEASTA E CEA MAI BUNA FASOLE PE CARE AM MANCATO VREODATA,seamana cu cea din conserva,am reteta mostenire de la tatal meu

Am primit de la iubita mea http://bucatariamirelei.blogspot.com un premiu,iar de la criticul meu culinar http://panseluta-violet.blogspot.com inca unul,le multumesc si le pupacesc,ma bucur ca se gandesc la mine si nu se termina aici si de la scumpica http://dumitrufelicia.blogspot.com ,al treilea premiu ,ce se intampla fetelor????:-)))),mama mia al patrulea de la http://dianacakes.blogspot.com,mii de multumiri,dragele mele,eu am sa le dau la randu-l meu la http://surac-suromania.blogspot.com si la http://vioricacakes.blogspot.com,pt ca blogurile lor sunt de exceptie
                                                                                
                                                                                
                                                                               

vineri, 11 martie 2011

Clatite cu Finetti

INGREDIENTE: 300gr faina,150ml de lapte,1 ou,2lg zahar,1 lg-ta de ulei 

Se amesteca oul cu zaharul foarte bine,apoi se pune faina si se incorporeaza laptele si uleiul cate putin sa iasa un aluat ca o smantana mai groasuta,daca-i prea subtire si mai trebuie faina mai puneti,daca-i prea groasa se mai poate adauga lapte Se toarna intr-o tava unsa cu putin ulei cate un polonic de compozitie  si se misca tava ca sa se aseze uniform aluatul  pe fundul ei,se lasa putin sa se rumeneasca apoi cu o miscare rapida se arunca in sus pentru a o intoarce,daca faceti pt.prima data puteti sa folositi un cutit sa le intoarceti,ca riscati sa le aruncati pe jos sau sa le lipiti de tavan :-)))).Se pot unge cu Finetti ,dulceata,branza de vaca amestecata cu un galbenus si zahar,etc

miercuri, 9 martie 2011

Ficatei cu ceapa julien

INGREDIENTE: 400gr ficatei de pui,4 cepe mari,2 oua,piper,boia,sare,200ml lapte5lg.de ulei 

Se spala bine ficateii,se taie in doua fiecare bucata,apoi se pun in lapte 30 minute,ca sa le ia din amareala.Punem ficateii in ulei la prajit,atentie!!!! fara codimente si sare,deoarece se amarasc,amestecam tot timpul,pana se prajesc putin,turnam 100ml de apa si lasam la fiert,fara capac,pana scade apa.Se adauga ceapa taiata julien,se mai lasa la prajit cat sa se inmoaie ceapa,apoi spargem deasupra cele doua oua,mai lasam 3 minute sa se prajeasca si acestea apoi punem codimentele si o sa aveti cei mai deliciosi ficatei mancati vreodata.

duminică, 6 martie 2011

Gulas unguresc cu costita de porc




INGREDIENTE:7cartofi mari,400gr.de costita proaspata sau afumata,2cepe,1ardei,putin curry,piper,boia,vegeta,o foaie de dafin,150ml.bulion,2morcovi,1 patrunjel,ulei sare.

Se pune costita la prajit in ulei pana se rumeneste putin apoi se adauga ceapa, se caleste putin apoi punem toate legumele razuite,codimentele,bulionul,foaia de dafin, apa cat sa le acopere si se da la fiert cam 40 minute apoi se pun cartofii curatati si taiati cuburi mai marisoare se mai adauga apa cat sa fie la nivelul cartofilor,si se mai lasa la fiert pana scade putin sosul de pe iei si se fierb cartofii se pune sare dupa gust


joi, 3 martie 2011

Tort Rafaello



 INGREDIENTE
Compozitia de Rafaello: o foaie de napolitana,200gr lapte praf,100gr zahar praf,200gr margarina(unt),100gr cocos,750ml frisca,1 pachet de intaritor 

Compozitia de biscuit:100gr biscuiti simpli,o foaie de napolitana,150gr margarina,50gr cocos,2lg.de miere. 

Prima data facem compozitia de biscuit:se macina biscuitii si napolitana apoi turnam deasupra margarina topita,mierea si cocosul , amestecam bine ,asezam aceasta compozitie in tava rotunda cu inel cu diametrul de 25cm si o tasam bine sa formeze o foaie ca de blat.Peretii interiori se tapeteaza cu hartie de copt unsa cu putina margarina sa aiba aderenta cu tava ,pentru ca sa nu se lipeasca crema de peretii tavii. 
La compozitia de Rafaello,se mixeaza margarina cu zaharul,apoi se adauga amestecand,cocosul,laptele praf,foaia de napolitana sfarmata si la sfarsit frisca (mixata separat bine cu intaritorul)Aceasta compozitie se toarna peste foaia din tava,se niveleaza bine si se taseaza putin sa nu ramana goluri de aer in crema,se da la frigider vreo doua ore,apoi se desface inelusul se inlatura hartia de copt si se mai aranjeaza putin sa fie perfect,apoi se pune deasupra putina nuca de cocos.
Din compozitia de Rafaello,am oprit putina  inainte de a pune frisca,pt. a face cateva mingiute de  decor,iar din ciocolata topita am facut cateva inimioare,cam atat sper ca am explicat bine vreau sa va spun ca-i un tort super,super delicios.
Era duminica si am avut cateva meciuri la sala si parca nu e duminica daca nu am ceva dulce la frigider,cum nu puteam sa coc,in cuptor ,deoarece-i pacat,m-am gandit sa fac Rafaello si ca sa fie mai special ,l-am facut sub forma unui tort,deci se face la rece!!!! n-avem nevoie de cuptor,dupa parerea mea e cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata,atentie la fanii cocosului,e foarte delicios!!!!