luni, 23 ianuarie 2012

Eclere


INGREDIENTE
BASTONASE: 10lg de apa,100gr untura(margarina),100gr faina,4 oua  

CREMA: 2 budinci de vanilie,800ml lapte,7lg de zahar,,o lg mare de margarina,150ml frisca

GLAZURA: 75gr ciocolata menaj neagra,1-2 lg de frisca lichida

Se pune apa cu untura pe foc,se lasa sa dea cateva clocote,apoi se toarna faina si se amesteca repede,se ia de pe foc,se lasa sa se odihneasca 3 min,apoi se adauga,un ou,amestecam repede,alt ou si tot asa pana punem toate ouale,atentie! ouale sa fie potrivite nu foarte mari,compozitia trebuie sa fie ca o smantana mai grosuta,o punem intr-un posh si asezam in tava bastonase,le dam la cuptor la foc mare 15min ,apoi la foc mic,primele 20 min.Atentie!nu se deschide usa cuptorului ca se lasa aluatul..Dupa ce s-au copt,se dau la rece si se taie un capacel ,pe lungimea fiecarui bastonas

La crema se amesteca budinca cu zaharul apoi cu un pahar de lapte,separat se da la fiert celalalt lapte ramas apoi se toarna budinca se pune margarina,se lasa sa dea cateva clocote,apoi se da la rece ,se aseaza-n posh si se orneaza cu ea jumatatea de jos de la bastonase.frisca ,se mixeaza,bine ,se aseaza-n posh si acesta,si se orneaza peste crema de budinca(pe lungime)se aseaza capacelul,apoi se decoreaza cu ciocolata(pe care-am topit-o in frisca,pe foc,atentie! sa nu fiarba)

vineri, 20 ianuarie 2012

Tort majorat Vanessa


Trebuia sa realizez un tort roz,etajat,cu o fundita din mai multe bucle si neaparat un trandafir,pentru majoratul unei domnisoare,asa ca am ales un tort de pe blogul Lissei,imi pare rau ca in unele poze culorile par mai spre rosu decat spre roz,arata mai bine la buclele albe sa fi pus tot pasta de zahar ca-i mai alba,cea de lapte praf e mai galbuie,dar fetita mea doar asa a vrut sa o fac,pt ca-i mai bun gustul ,e pentru prima data cand fac fundita asta si-mi place cum a iesit,ma gandeam ca n-o sa iasa bine.Blaturile sunt din pandispan alb,interiorul diplomat de ciocolata,imbracat in pasta de zahar,iar decorul(fundita si trandafirul) din pasta de lapte praf,a avut 6kg.Ce pot sa va spun e ca sarbatorita a fost tare incantata,m-a intrebat, daca invitatii o pun cu capul in tort ce sa faca,am ras ca asa-s tinerii si i-am spus ca eu nu ma supar :-)).
                                       LA MULTI ANI!!! iubita mea, sa-ti dea D-zeu fericirea dupa care tanjesti atat si distractie placuta la Party, te pupik

miercuri, 18 ianuarie 2012

Fundita sub forma de bucle si un trandafir

                                                                               
Le-am pregatit pt tortul de vineri,la majoratul prietenei noastre,Vanessa

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Prajitura Vis


INGREDIENTE:
BLAT: 6 albusuri,200gr zahar,1 praf de copt,2lg faina,150gr nuca de cocos 

FOI: 75gr zahar,1ou,1 lg untura,1 lg smantana,1/2 lg-ta praf de copt,aproximativ 150gr faina 

CREMA:6galbenusuri,1ou intreg,9lg de zahar,4lg de lapte,400gr margarina(unt)  

Se bat albusurile cu zaharul si cu un pic de sare,pana stau batz,apoi se adauga praful de copt,faina si nuca de cocos,se amesteca usor,de sus in jos,pana se incorporeaza toate,se toarna intr-o tava(25/30cm) in care-am pus hartie de copt si se da la cuptor 

La foaie,se amesteca toate ingredientele si se framanta o coca,se intinde pe dosul tavii si se da la copt.

La crema galbenusurile,cu zaharul si laptele,se pun in bainmarie(abur),cam 20min,amestecand din cand in cand,pana se formeaza un sirop mai grosut,apoi se da la rece.Separat se freaca margarina si  se toarna siropul,incet amestecand,repede sa se incorporeze. 

Se aseaza astfel: blatul de cocos,deasupra un sfert din crema,apoi 150ml frisca mixata bine,pe urma foaia,pe care-o insiropam cu 100ml coniac,amestecat cu 50ml apa si 3 lg de zahar,apoi se topeste 200 gr de ciocolata cu 1lg-ta de ulei si se niveleaza peste foaie,o dam putin la frigider,sa se intareasca aceasta,iar la sfarsit intindem restul de crema deasupra si razuim ciocolata 
Chiar daca pare dificila,e destul de usor de facut,iar gustul,este pe masura

miercuri, 11 ianuarie 2012

Ciorba de perisoare

INGREDIENTE:2 morcovi,1/2 telina,1 patrunjel,1 pastranac,1 ardei rosu,1 gulie,o ceapa mica,100ml bulion de casa,2 lg orez ,2 fire de frunze de patrujel,verde,2 lg-te de sare,4lg-te zeama de la o lamaie

PERISOARE:500gr carne de vita ,amestecata cu carne de porc,3lg de orez,2oua,piper,boia,sare,vegeta  

Se razuiesc legumele si se pun in ulei  ,apoi se calesc putin cat sa se inmoaie


 se adauga peste ele 4l de apa,bulionul si se lasa putin sa fiarba,cam 10 min,intre timp facem perisoarele: tocam carnea                                                            

o amestecam   cu piperul boiaua,vegeta,sarea,orezul si ouale,o framantam bine,apoi incepem sa formam bilutele                                                                      
le dam drumul in cratita cu legumele si le lasam sa fiarba la foc mic,15 min,adaugam sarea ,orezul si zeama de la lamaie ,mai lasam 10 min,apoi presaram deasupra ,patrujelul verde, taiat marunt .Se serveste cu o lg de smantana de casa                                                         
                                                                                                                                                                                                                              

Ciorbita de varza cu ciolan afumat si smantanica

INGREDIENTE: o varza murata,un ciolan de porc afumat,2lg de ulei,o ceapa,3lg de faina,2lg de smantana,100ml bulion de casa,1lg-ta sare,piper,boia. 

Se pune intr-o cratita,uleiul cu ceapa,taiata marunt si se lasa la calit,atat cat sa se inmoaie aceasta ,apoi se pune boiaua,piperul,faina,smantana bulionul,si  1l de apa ,tot cate putin invartind repede sa nu se faca cocoloase,lasandu-le sa dea cateva clocote,se adauga inca 2l de apa,se lasa sa fiarba ,apoi se pune ciolanul,pe care ,l-am lasat la desarat o zi,le lasam cam 45min. la fiert..Separat se taie varza murata fideluta,dupa ce am spalat-o in mai multe ape,sa nu fie prea sarata si se adauga in ciorba,mai lasam sa fiarba inca 20min,se potriveste de sare,apoi se serveste cu smantanica

marți, 10 ianuarie 2012

Trandafiri si fundita din pasta de lapte praf

Am realizat acesti trandafiri,pentru tortul Cutiuta inimioara,de fapt am facut 20 de trandafiri,mai deschisi,mai inchisi,bobocei,frunzulite,o fundita,o cutie sub forma de inimioara,cu capacel,in prima poza au iesit prea inchisi in a doua prea deschisi,au fost deosebiti pe tort

          si capacul de la cutiuta cu fundita aplicata pe el


Motociclist si motocicleta

Le-am realizat din pasta de zahar,rotile sunt din biscuiti imbracati in pasta

Pasta de lapte praf

INGREDIENTE:o lg de zahar pudra,o lg de lapte praf,cateva picaturi de apa sau colorant,2-3picaturi de ulei

Am vazut tot felul de retete de pasta,care mai de care mai grele,eu o fac pe cea mai simpla de 18 ani,mi-a reusit de fiecare data,nu se crapa,se lucreaza usor,e pasta ideala Se pun atatea linguri in functie de cantitatea de pasta dorita ,atat de zahar cat si de lapte praf,iar picaturile de apa trebuie sa fie putine,pentru ca pasta absoarbe lichidul si se inmoaie prea tare,daca vi se intampla asta,nu-i nici un necaz,nu se strica trebuie sa puneti inca putin lapte praf si putin zahar pudra,daca o vreti colorata,puneti de la inceput in loc de apa ,picaturile din colorant lichid.Eu folosesc tot felul de lapte praf,Malita,Raraul si cu cel de bebe am facut si mi-a iesit.Fetitei mele i place mai mult asta,dar incet s-o impacat si cu cea de zahar.Am uitat sa specific,ca picaturile de ulei,dau luciu pastei si se pun la sfarsit,la fel si mainile,se ung cu ulei,daca vi se intampla sa se lipeasca pasta,inseamna ca laptele praf nu-i de calitate,atunci intre doua folii de celofan,se poate intinde foarte usor

luni, 9 ianuarie 2012

Ciorba de fasole cu ciolan

INGREDIENTE; 500 gr fasole uscata alba,1 morcov,1 patrunjel,ardei tocat,o bucata de ciolan,2lg-te sare

RANTASUL:1 ceapa,4lg de faina,boia,piper,3lg ulei,100ml bulion de casa,2lg de smantana 

Se pune fasolea,la inmuiat,in apa,cat sa o acopere, cu o zi inainte de a face ciorba.A doua zi se strecoara,fasolea,se pune in 3l de apa,rece,se spala bine ciolanul(la fel se lasa si acesta la desarat ,o zi)se pune si el in oala,apoi se dau la fiert,o ora,am uitat sa specific,ca legumele se taie marunt si cam la o jumatate de ora de cand fierbe fasolea ,se adauga si ele.Separat se face rantasul,cum se spune la noi in Ardeal.Se pune ceapa,taiata marunt ,la calit in ulei,cat sa se inmoaie ,apoi se adauga boiaua,piperul,faina,punem smantana,bulionul,si 1l de apa,tot cate putin,amestecand repede sa nu se faca cocoloase,lasam sa fiarba ,pana se ingroasa,apoi il punem peste fasolea din oala si mai lasam sa dea cateva clocote,punem sarea,verificam sa fie bine fiarta fasolea,daca nu e se mai lasa la fiert,se serveste cu smantanica,si cu putin,marar verde tocat marunt.Se poate prepara si fara rantas,dar sotului meu i place mai mult asa.

duminică, 8 ianuarie 2012

Prajitura cu mere si bezea


Am achizitionat un platou ,tare dragut,sub o forma mai deosebita,am ales sa prezint aceasta prajitura pe el   

INGREDIENTE:
BLAT: 5 galbenusuri,12 lg de zahar,12lg de ulei,15lg de lapte,15 lg de faina,1 praf de copt 

UMPLUTURA: 10 mere,5lg de zahar,2plicuri de zahar vanilat 

BEZEA: 5 albusuri,5lg de zahar  

La blat,mixam galbenusurile cu zaharul,punem incet uleiul,apoi faina,praful de copt stins,alternand cu laptele si dam la cuptor,intr-o tava(25/30cm),in care-am pus hartie de copt

Merele,se razuiesc, se calesc,cu zaharul,pana scade sucul,apoi se adauga si zaharul vanilat,dupa care se dau la rece.

La glazura de bezea,mixam albusurile,cu zaharul,pe abur,pana se intaresc putin cam 10 min,apoi scoatem blatul din cuptor,punem merele,nivelam cu o spatula sau o lingura,turnam bezeaua,iar nivelam si cu un cutit cu striatii sau cu o furculita,facem un model sub forma de valuri,pe lungimea prajiturii,dam din nou la cuptor inca 10 min,atat cat bezeaua,sa capete o culoare aurie

joi, 5 ianuarie 2012

Pricomigdale


INGREDIENTE: doua albusuri de ou,200gr de zahar,200gr de alune macinate ,o esenta de migdale
Sunt atat de crocante si de bune,mananci compozitia de bezea inainte sa le dai la copt,asa-i de buna

duminică, 1 ianuarie 2012

Masa de revelion 2012

                       LA MULTI ANI!!!tuturor celor care-mi trec pragul                            
  
    Un an frumos si mult mai bun                               Pe Domnul sa-l primiti in casa
    Si-o masa mult mai plina                                      Cu bratele deschise       
    O viata plina de belsug                                        Sa-l asezati in cap de masa
    Si-o inima senina                                                 Ca el  ne e parinte
   
     A mai trecut un an, ,am lasat in urma supararile,greutatile,daca omul n-ar avea capacitatea sa uite,oare cum am reusi sa mergem mai departe pe acelasi drum sau pe un drum nou ,poate...cadem ,ne ridicam si-n tumultul vietii privim spre un nou orizont,speram mai bun ,mai plin ,mai drept,cand e mult ..prea mult... ridicam privirea sus spre cer si ne rugam ,dar mult prea des uitam ca Domnul e acolo sus,la fiecare rugaminte el ,ne ajuta , ne poarta pe brate,noi ce-i dam in schimb?la bine ,stim oare sa raspundem tot cu bine?gresim si asteptam iertare ,dar stim noi oare sa iertam?primim cu atata nonsalanta binele si bunatatea lui si-l rasplatim cu pacatele noastre grele si apasatoare,cum bine spune rugaciunea; iarta-ne noua,pacatele noastre,precum si noi iertam,haideti,sa fim mai buni,mai plini de dragoste,de credinta,sa invatam incet sa mergem pe calea cea dreapta si vom fi rasplatiti sufleteste,ca Domnul a venit pe pamant,pentru oita cea ratacita,El e pastorul.                                                                    

Uite c-am ajuns si poeta,n-am terminat bine de pregatit,masa de Craciun,ca am inceput din nou pentru cea de revelion,noi romanii punem prea mare pret pe preparatele ce le pregatim,facem mancaruri la greu,cu carne si iar carne,ajungi,sa-ti fie lehamite,cand deschizi frigiderul,pregatim pentru o armata intreaga,zici c-ar fi sfarsitul lumii si trebuie sa fie plina masa,cum sa nu ai de toate ,poate se anunta ceva musafiri si nu ai cu cei servi,ajungem sa aruncam,lucruri si poate, undeva exista un suflet care moare de foame,noi ne lafaim in bine,astia suntem  si pace
 N-am pregatit,cu carne de pui,ci cu cea de  porc si peste,ca sa nu imprastii,tot anul,asa se spune,nu? 

Oua umplute                                                                      
ciorba de perisoare,din nou,ca tare mult le place,preferam de burta,dar ai mei nu mananca asa ceva
peste pane,cu lamaie si masline
 sarmalute cu varza murata,cu gusa de porc si smantanica
                                                                                       
 piftie de porc  sau racituri,cum se spune in Ardeal                                                               
 iar la desert,prajitura Bucuresti
                                                                           

Rulada din piept de pui

Se dezoseaza jumatate de piept de la un pui de 2 kg, se spala bine si se sugativeaza apa cu un prosopel,apoi se bate ca la snitele nu foarte subtire ca sa-l putem rula

in marginea de catre noi, punem un  bastonel de castravete murat,unul de cascaval sau telemea,unul de gogosar rosu murat,aliniate unul langa celalalt cat este de lung snitelul


apoi rulam strans tot din partea de catre noi catre partea opusa,luam 2 scobitori si prindem marginea bine de interior ca si cum am coase ,ca sa nu se desfaca rulada

 iar la sfarsit dam rulada printr-un amestec ( ou cu faina,piper, boia ,vegeta, sare),o dam la prajit ,pe toate partile, intr-o tava cu mai mult ulei nu uitati sa scoateti scobitorile incet dupa ce se raceste si apoi sa o taiati felii de 1cm