marți, 25 decembrie 2012

Craciun 2013

                                   
                                                            Hristos s-a nascut!                                      
                   
                           Cum bine spune colinda: "Astazi s-a nascut Hristos/ Mesia chip luminos/ Laudati si cantati si va bucurati!", sa ne bucuram de nasterea pruncului binecuvantat, care a fost trimis sa ne rascumpere noua pacatele. Sa-l laudam, sa-l preamarim si sa-l cinstim cum se cuvine. Parintii mei ,au pastrat de-a lungul anilor traditiile de sarbatori, mi le-au transmis si mie  si sunt mandra ,ca in casa mea, mireasma bradului verde se contopeste cu ce-a a cozonacilor si a prajiturilor,a vinului de culoarea rubinului, combinat cu scortisoara si zahar, masa incarcata cu preparatele specifice zonei noastre din Ardeal, cu muzica suava a colindelor simple si adevarate ale lui Hrusca, toate asteptand cuminti ,colindatorii, prima data copilasii cu steaua, apoi adultii la o ora mai tarzie pana dimineata. E atat de linistitor, sa asculti colinde, sa privesti luminitele bradului, cum isi schimba culorile,palpaind, sa te gandesti ca undeva, demult, o steluta ,a calauzit Magii, spre ieslea saracacioasa, unde s-a nascut Mantuitorul si Izbazitorul nostru., adormind si visand, toate acestea. Iar dis de dimineata trezindu-ne mergem toata familia la biserica Sfanta Vinere, unde preotul ne vorbeste atat de frumos de nasterea Domnului. La noi in Zalau, acesta biserica , are o arhitectura extraordinara de o frumusete aparte, aducand cu un castel, impodobita cu picturi realizate in culori pastelate, atat de placute ochiului, in mijloc atarnand un policandru cu 365 de beculete,printre cele mai mari candelabre din lume, din cate stiu eu
                                                                           





Am pregatit pt masa de sarbatori; ca aperitive: rulada din piept de pui, bulete de branza, chiftelute, snitele , floricele din cabanos,bilute de branza , am facut salata de beof, oua umplute , ciorba taraneasca, friptura ,iar ca desert prajiturile cu miere de albine si Othello cu cocos
                                                                       
 salata de beof
 ouale umplute sub forma de ciupercute
ciorbita taraneasca
friptura de porc fiarta in vin alb                                  
si prajiturelele Othello cu cocos si  cea cu miere de albine

                                                                           
                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                  

marți, 18 decembrie 2012

Pateuri cu branza din haios de casa


Am pastrat osanza de la porcul taiat anul trecut de Craciun, in congelator ,doar pentru haiose, ies extraordinare, ti se topesc in gura, un deliciu, am servit-o pe colega mea si-a spus ca n-a mancat haiose mai bune ca ale mele :))) mie personal imi place mai mult, aluatul facut in casa,  decat cel cumparat, de aceea,  imi opresc pentru mai multe portii si cum mai aveam pt o portioara si urma sa tai purcelusul, sa pun alta prospata,  m-am gandit sa fac niste pateuri, cu cas de oaie ,iar ca sa avem si ceva dulce ,am umplut cateva cu rahat.

INGREDIENTE:
Aluat: 700gr faina, 3-4 lg smantana, 3 galbenusuri, o lingurita de sare, o lingurita de zahar, 2 lg de otet, apa minerala cata cere aluatul 

Untura pentru uns aluatul : 250gr faina, 600 osanza tocata 

Umputura: 400gr rahat sau cas de oaie

Incepem prima data cu untura de uns:  se amesteca faina cu osanza, apoi aluatul rezultat se imparte in patru gramajoare. cu acestea vom unge aluatul de 4 ori, facand pauze de o jumatate de ora intre ele si punandu-l la rece in fiecare pauza

La aluat, din ingredientele de mai sus , framantam, sa iasa o coca, ca la placinte, o intindem sub forma de dreptunghi, luam o gramajoara de osanza amestecata cu faina si cu un cutit intindem pe toata suprafata dreptunghiului, apoi impaturim, aluatul in acelasi sens ca sa se deschida frumos ca o carte ,in mai multe straturi, cand se coace, adica stanga ,dreapta, dreapta stanga, sus, jos, jos ,sus, urmarind cu atentie, sensul in care impaturim, dupa fiecare pauza in care-l punem la frigider , il intindem si-l ungem, facem pauza, tot asa de  4 ori Se lasa aluatul acoperit ,cu o folie, pana a doua zi ,pt ca iese mai pufos, dar se poate face si in ziua aceea, nu-i nici o problema, cand se intinde ,la grosimea degetului mic, se taie patratele, cu un cutit incalzit in foc, de 4-5cm, ca sa nu se lipeasca straturile intre ele,  se pune rahatul sau casul de oaie si se pliaza doua colturi opuse sub forma de triunghi, sau sub ce forma doriti . Se aseaza patratelele, intr-o tava pe care eu o stropesc putin cu apa, foarte putin si se dau la cuptorul incins bine dinainte , sa fie mare temperatura ca ele sa se deschida frumos, sub forma de stratulete(carte), apoi se poate reduce din temperatura cuptorului, dupa coacere,  se aseaza pe un platou si se pudreaza cu zahar cele dulci, iar cele cu cas se lasa asa . Par foarte greu de realizat, dar de fapt sunt asa de simple

miercuri, 12 decembrie 2012

Cei mai pufosi cozonaci de casa cu cacao si mac





Am multe retete de cozonac , dar aceasta e cea mai reusita, ies niste cozonaci pufosi si inalti, ai senzatia ca vor sa explodeze, asa de tare cresc :)), mi-au iesit de la prima incercare ,asa ca merita sa-i faceti, o sa fiti imresionate(cum am fost si eu) cat de gustosi sunt si nici nu-s greu de realizat, am acesta reteta de la Dinu Mirela, careia i multumesc, ca a avut rabdarea sa-mi explice pe indelete toate etapele
 INGREDIENTE: 
Aluat :1 kg faina,200gr zahar, 3oua, 25gr drojdie,400ml lapte, 1 esenta rom,, 3lg cacao, 125gr margarina,50 ml ulei, o lamaie razuita, 1/2 lingurita scortisoara, 1 galbenus pentru uns
  
Umplutura:  150gr mac,3lg zahar,5lg lapte  

La aluat, se amesteca drojdia(sa fie proaspata) cu 2lg de zahar, pana devine lichida, apoi se lasa 5 min, dupa care punem 100ml lapte caldut si putina faina, sa fie grosuta cam ca smantana si o lasam sa creasca. Intre timp, restul laptelui,se pune la incalzit, adaugam zaharul, esenta,coaja de lamaie razuita si amestecata cu 2 lg zahar. Galbenusurile se freaca cu putina sare. margarina si uleiul se incalzesc,putin.  Se pune faina intr-un lighean, facem o adancitura, apoi adaugam  compozitia de lapte, zahar,faina , si drojdie, pe care-am lasat-o la crescut, se amesteca cu lingura incet, adaugam restul laptelui caldut si galbenusurile amestecate mai devreme cu sare, si margarina cu uleiul, le amestecam fosrte bine , mai adugam 1/2 lingurita de scortisoara, si impartim aluatul in doua parti una sa fie mai putin de jumatate, in aceasta vom adauga cacao frecata cu fosrte putina apa calduta, in fiecare dintre parti vom pune restul de faina  , impartita la partea alba si la cea cu cacao  si framantam( impaturim aluatul de mai multe ori) , sa iasa o coca ca la placinte. Daca-i prea tare mai adaugam lapte caldut. Le lasam la crescut pana-si dubleaza volumul, apoi impartim coca alba in patru ,la fel si coca neagra. Intindem cu degetele( sau cu sucitorul)o bucata din coca alba, 40/15cm,  ,la fel procedam si cu cea neagra, ,le suprapunem ,punem umplutura de mac si rulam strans, la fel procedam si cu celelalte sase bucati., deci in total se formeaza, 4 rulade lungi, unim  doua rulade la capete si le impletim ,se vede in poza de jos,apoi le asezam, in tava de cozonac in care-am pus hartie de copt, unde se lasa la crescut ,pana dospesc ,sa depasesca tava in inaltime, intre timp, ce cresc, le ungem, de doua ori, cu un galbenus de ou amestecat cu 2 lg de lapte, dupa care se dau la cuptorul incalzit bine in prealabil. 

La umplutura ,amestecam macul cu laptele si zaharul si le dam la fiert, daca-i prea moale mai punem mac, daca-i prea tare mai adugam lapte, sa fie o compozitie care sa nu curga,adica mai grosuta 

Dupa ce i-am scos din cuptor , se ung cu margarina din abundenta .Se pot umple cu diverse umpluturi ,de exemplu rahat stafide nuca, dulceata

vineri, 7 decembrie 2012

Poveste de iarna cu Minnie, Mickey, Goofy, Pluto si Omul de zapada


Am primit o comanda cu 5 personaje din desenele animate ,pentru un copilas de 1 an, pe nume David, comanda venea de la o doamna din Germania, care-mi admira torturile si a ales un model de la Viorica Dinu, ador torturile ei, dar sunt tare greu de facut, necesita talent si rabdare,pe care eu nu prea le am, ma bucur totusi ca i-au placut personajele, coincidenta a facut ca, acesta tanara doamna ,sa fie chiar din orasul meu ,tocmai a sosit in tara si vrea sa-i sarbatoresca ziua baietelului, m-a contactat cu mult timp inainte sa nu cumva sa nu-i pot face tortul, maine va duce tortul la restaurant ,sper sa placa invitatilor.
Tortul e pt 25 de persoane, interiorul e diplomat de ciocolata, exteriorul blat de pandispan, iar decorul din pasta de zahar, la fel si figurinele.