miercuri, 31 iulie 2013

Prajitura Excelent


La prajitura aceasta , se folosesc, aceleasi ingrediente ca la foile de dobos , doar ca in loc de 12lg de faina ,se pun doar 10, si se completeaza cu 2 lg cacao, am sa pun si reteta sa va fie mai usor.
 Ingrediente:
Foile : 12 oua, 12 lg zahar, 10 lg faina, 2 lg cacao

Crema : 1 budinca de ciocolata amaruie, 300 ml apa(lapte), 150 gr zahar, 1/2 margarina, o cutie Cocoa Cream( se gaseste la Kaufland)

Glazura: 100 gr ciocolata alba, 100 ml frisca lichida 30 gr ciocolata amaruie, 30 ml frisca lichida

La foi se separa ouale, se mixeaza albusurile cu zaharul si un pic de sare, pana stau batz, apoi se adauga pe rand galbenusurile ,iar se mixeaza, se amesteca ,cacao cu 2lg ulei si se toarna peste acestea ,se adauga faina in ploaie si se amesteca de sus in jos cu o lingura de lemn, nu se mai mixeaza, ca se lasa blatul, din acesta compozitie trebuie sa iasa 6 foi ,ce se coc ,pe dosul tavii( pe care-am uns-o cu ulei si i-am aplicat hartia de copt)
La crema se amesteca budinca ( e o budinca aparuta mai nou si e mai scumpa ca cea de ciocolata si are un gust deosebit) ,cu zaharul si 50 ml apa, apa ramasa ( 250ml) se pune pe foc si cand da in clocot se amesteca cu budinca, se lasa sa dea doua clocote, se ia de pe foc si se adauga margarina, amestecand bine sa se incorporeze, apoi se adauga Cocoa Cream  (este o crema de ciocolata, asemanatoare cu Finneti), se amesteca iar , cu aceasta ungem foile
La glazura punem pe foc frisca lichida , cu ciocolata alba si le incalzim pana se topesc, atentie ! sa nu fiarba, la fel procedam si cu cea neagra, apoi le combina dupa imaginatia fiecaruia
Eu am batut putina frisca , am intins-o peste prajitura, apoi am pus deasupra ciocolata neagra cu un cornet, si cu un pieptene special ( furculita) am trasat valuri

marți, 30 iulie 2013

Prajitura cu visine si branza


Aceasta prajitura e foarte gustoasa si pe deasupra usor de realizat , chiar si pentru o incepatoare
Ingrediente :
Blat: 3 oua, 16 lg de zahar, 16 lg de ulei, 130ml lapte, 1 praf de copt , 16 lg de faina cu varf

Umplutura: 600 gr branza de vaca, 9 lg zahar, o mana de visine indulcite , coaja de la o lamaie,3 oua

Se pun ouale intregi, se presara un varf de lg-ta de sare, se adauga zaharul si se bat bine cu telul, apoi se toarna, in fir subtire uleiul, batand in continuare, altfel se aseaza pe fundul ligheanului( (ca la maioneza)  apoi laptele, in care-am stins praful de copt, sa nu va speriati daca  vedeti compozitia ,mai lichida, nu are nimic, se presara faina in ploaie si se amesteca incet. 
Se unge ,fundul tavii ( 22/30cm)cu ulei , se pune hartie de copt si se toarna trei sferturi din compozitia de mai sus. Separat se amesteca branza( sa nu fie foarte zemoasa) cu zaharul , cu ouale intregi si coaja de lamaie razuita si se aseaza peste compozitia din tava , deasupra se pun visinele si se toarna , compozitia  de blat, ramasa (adica sfertul).Se da la cuptor, dupa 40 min( la cuptorul meu) se face testul cu scobitoarea, se scoate din cuptor si se da la rece, apoi se pudreaza cu zahar pudra. 
Eu nu prea apuc , sa o dau la rece , ca se mananca asa calda :)

sâmbătă, 20 iulie 2013

Tort pentru Denissa


Nepotica mea si-a ales pentru aniversarea ei, un tortulet ,foarte viu colorat.
                  La multi ani ! iubita lui matusa sa fi sanatoasa ,iubita si fericita, te pupik dulce ,ma bucur ca ti-a placut tortul si-a iesit asa cum l-ai vrut tu.

luni, 15 iulie 2013

Dobos 2

Caisele din gradina noastra, sunt atat de colorate si aromate:
Ingrediente: 
Foile de blat : 12 oua, 12  lg de zahar, 12 lg faina 

Crema: 1 budinca ciocolata neagra Dr Qetker, 150gr zahar, 300ml apa, 2lg ulei, 2 lg Cocoa cream ( ciocolata la cutie ,ca Finetti) , 1 margarina Rama ( unt) 

Glazura: 100ml frisca (Viva, Hulala), 100gr ciocolata amaruie 

La foile de blat, se separa ouale , se mixeaza ,cele 10 albusuri, impreuna cu zaharul si un pic de sare (cat se ia intre degete), pana stau batz ,daca intorci castronul cu gura in jos ,sa nu curga, apoi se adauga galbenusurile, pe rand , mixand in continuare , se toarna faina in ploaie si se amesteca de sus in jos cu o lingura de lemn, sa prinda aer, nu se invarte ca la crema, pt a nu se lasa compozitia , dupa ce s-a omogenizat, se unge dosul de la tava ( 22/25cm) cu ulei , se pune hartie de copt  si se toarna din compozitia de blat, cat sa iasa 6 foi subtiri, se niveleaza cu cutitul si se da la cuptorul preincalzit . eu am facut din mai putine oua((8) si mi-au iesit 4 foi

La crema se pune apa la foc(200ml), sa fiarba, budinca se amesteca cu zaharul  si cu 100ml de apa rece, apoi se adauga din apa fiarta tot cate putin sa nu faca cocoloase, se pune pe foc si se amesteca repede pana da doua clocote si se ingroasa, se ia de pe foc, se adauga cele 2 lg de ulei si cele 2 lg  de ciocolata, pline , se omogenizeaza bine ,o lasam la racit si o amestecam cu o margarina, tinuta la temperatura camerei , cu acesta ungem foile de dobos. 

La glazura ,punem intr-o craticioara ,100ml frisca lichida, rupem o ciocolata amaruie in bucati si o punem peste frisca, o lasam la foc pana se topeste ciocolata, sa nu fiarba, apoi o turnam peste prajitura ,daca-i prea moale mai adugam ciocolata, daca-i prea tare ,frisca, din o lingura de frisca ,mixata putin punem peste glazura de ciocolata neagra din loc in loc, si cu un pieptene  special de prajituri( se poate si cu o furculita), trecem usor peste ele. Se poate face glazura  si cu zahar caramel , ca in reteta originala

sâmbătă, 13 iulie 2013

Tort Juventus





Tortul acesta e pentru un baietel din Italia, care implineste 10 anisori, am aflat ca i-a placut mult de tot tortul si nu a vrut sa-l taie, si-a pus jucatorul deoparte, sa-l pastreze, nu l-a impartit cu nimeni  :)

vineri, 12 iulie 2013

Tort cu Mickey Mouse




sâmbătă, 6 iulie 2013

Tort Avion Boeing 747