duminică, 12 iunie 2011

Prajitura Petre Roman



De sarbatoarea sfanta a Rusaliilor,sa ne umplem sufletele de Duhul Sfant ,cum au facut  Apostolii si chiar daca n-om deveni preaintelepti ca ei,sa fim cu mintea "luminata" si mai aproape  de Domnul,iar graul sfintit, pe care l-am adus de la biserica si l-am pus deasupra usii , sa ne pazeasca de rele casa si pe toata familia .                                          M-am gandit la o prajitura mai deosebita,sa fac cu aceasta ocazie                                                              
INGREDIENTE:
Blaturi:8oua,8lg apa ,12lg de zahar,10lg de faina,8lg de alune macinate,doua pliculete praf de copt 

Crema: 500ml lapte,50gr amidon,200gr zahar pudra,3 galbenusuri,1margarina 

Caramel: 300gr zahar 

Spuma:3 albusuri,150grzahar 

Decor :ciocolata razuita 

Ingredientele de blat se impart in doua si se fac doua blaturi.Se mixeaza albusurile cu zaharul si un pic de sare,pana stau batz,apoi se adauga o lg de apa si un galbenus,mixam,iar una de apa iar un galbenus,pana le punem pe toate,apoi adaugam praful de copt,pe care-l stigem cu putin Helas sau otet,alunele si faina si amestecam incet de sus in jos ,ca sa nu se lase spuma.Se incinge cuptorul si intr-o tava de 25/30cm,se unge cu ulei si se pune hartie de copt se toarna primul blat si se da la cuptor cam 30min.La fel se procedeaza si cu al doilea blat.
La crema se pune 400ml de lapte la fiert apoi separat se amesteca amidonul cu galbenusurile si restul de lapte,se toarna peste laptele fiert si se invarteste repede sa nu faca cocoloase,apoi se da cateva clocote sa se ingroase ca o smantana si se da la rece.Separat ,margarina se freaca cu zaharul,apoi se pune tot cate o lg de ingrosala  si se mixeaza,va iesi o crema pufoasa 
La caramel se pune zaharul la foc sa se caramelizeze,atentie!!! nu foarte tare ca se amaraste si se toarna peste amandoua blaturile repede ca se intareste si se lasa la racit. 
La spuma,se pune pe abur un lighean ,in care punem albusurile cu zaharul si mixam pana devin albe si se ingroasa compozitia 
Se pune primul blat cu caramelul in sus,apoi se intinde jumatate din crema,se aseaza al doilea blat cu caramelul in jos,se intinde crema ramasa, deasupra se pune spuma si se razuieste ciocolata Atentie!!!!nu folositi bicarbonat de sodiu ,in blat ,ci praf de copt,caci da un gust amar.Si sa nu uit e de preferat sa se tina o noapte la frigider ,pentru a se topi caramelul,ca altfel riscati sa va spargeti vreo maseluta si cum dentistul e cam costisitor,un piculet de rabdare nu strica.

36 comentarii:

mandala spunea...

Prajitura asta este delicioasa !

Petronela spunea...

Am tot auzit de prajitura asta dar nu stiam cum se face.Vad ca-i o minunatie,o combinatie de gusturi excelenta!!!!Sigur o voi face ca ma atrage prea mult.
Te pup si o saptamana cat mai placuta!!!

Lily spunea...

Este foarte buna si delicioasa...Pupici si o saptamana frumoasa iti doresc!!!

Daniela spunea...

Uau, ce bine arata... multe calorii, dar merita incercata... O saptamina minunata sa ai !!!

ophelia1983 spunea...

ce mult imi place !!! arata si asa bine!

Alice spunea...

Foarte faina, dar de ce Petre Roman?

Doinitza`s cakes spunea...

Mandala,chiar este foarte buna

Doinitza`s cakes spunea...

Petronela,depinde de gustul fiecaruia in parte,unora le plac mai cremoase,e buna ,dar cred ca data viitoare in loc de bezea am sa pun frisca si mersi,pupici

Doinitza`s cakes spunea...

Petronela,depinde de gustul fiecaruia in parte,unora le plac mai cremoase,e buna ,dar cred ca data viitoare in loc de bezea am sa pun frisca si mersi,pupici

Doinitza`s cakes spunea...

Mersi,Lily si tie iti doresc la fel

Doinitza`s cakes spunea...

Daniela ,daca ne-am uita din cate foi e placinta n-am mai face-o :-)))nici mie nu-mi plac caloriile ca se depun dar nu ma lasa inima sa nu fac cate-o prajiturica

Doinitza`s cakes spunea...

Ophelia,multumesc un pic o iesit cam inalta,in rest n-am de ce ma plange

Doinitza`s cakes spunea...

Alice,habar n-am de ce se numeste asa,probabil in perioada aceea domnisoara care-o inventat reteta ,il simpatiza pe domnul Petre Roman :-)))la fel cum ,prajitura Sara Bernard ,n-are nici o legatura cu doamna respectiva si eu am inventat doua torturi Rafaello,ar fi trebuit sa le pun denumirea Doinitza :-)))

Reka spunea...

Suna bine, dar de ce Petre Roman?

pansy spunea...

da'ce prajitura cu ce titlu ti-ai ales sa faci de rusalii ! de ce s-o chema petre roman,stii ?abia acum am vazut ca mai multa lume se intreaba asta.am sa cercetez si eu.
citind reteta, reiese ca n-ai specificat ca intai se ung blaturile cu caramel.cel putin eu asa am inteles.altfel e interesanta prajitura.foile de tipul asta,cu caramelul deasupra,cred ca trebuie sa stea chiar mai mult de 24 de ore.si din experienta mea,nu la frigider ci intr-o camara racolroasa si acoperita prajtura,sa nu respire,ca apa sa nu se evapore ci sa se produca inmuierea .
sper ca nu te-ai suparat ca am zis eu pe aici ce am zis.pupu-te !

Precious Mornings spunea...

Am zambit cand am vazut toata lumea intrebandu-se, de ce se numeste asa, si eu am intr-un caiet mai vechi de retete o prajitura cu acelasi nume, cred ca reteta a circulat in perioada de dupa revolutie cand petre roman era adorat de multe gospodine :)). Mai am si alte denumiri "exotice" de retete din aceeasi perioada,ex. Lepa Brena...cred ca denumirile se puneau in functie de simpatiile din acea vreme.
Va asigur ca-i delicioasa, desi n-am facut-o de multa vreme. Doinitza multumesc ca mi-ai amintit de ea!

Liana10 spunea...

Eu am facut aceasta prajitura anul trecut, in aprilie: http://pemasadinbucatarie.blogspot.com/2010/04/prajitura-petre-roman.html
E putin diferita de a ta, dar per asamblu e aceeasi. Tu de unde ai reteta? pupici

Sara & Miki spunea...

Prajitura e delicioasa. Aceasta reteta a fost in voga imediat dupa revolutie, de unde si denumirea de Petre Roman. Si eu o am, cu deosebirea ca se fac 3-4 blaturi subtiti pe fundul tavii. Nu am mai facut-o de mult... dar chiar ca mi-ai facut pofta sa o mai refac.
O zi frumoasa!

me and you spunea...

nea petrica asta al tau arata foarte bineee!!..cred ca o sa ma dau la el!!!pupici..si sa nu se bage nimeni peste mine!!!

Doinitza`s cakes spunea...

Reka,i-am raspuns la Alice,pupicei

Doinitza`s cakes spunea...

Pansy,eu am specificat ca se ung amndoua blaturile deasupra,oare n-am explicat bine?si sa sti ca mie mi s-a inmuiat caramelul pana dimineata,pupicei

Doinitza`s cakes spunea...

Precious Mornings,ma bucur ca sti reteta si e haios ca toata lumea imi pune aceeasi intrebare,o seara placuta

Doinitza`s cakes spunea...

Liana,reteta o am din caietul vechi,dar era cu bicarbonat si mie nu-mi placea,cu praf de copt e mai buna,tot trei foi avea si a mea,dar mi-o fost lene si-am facut doua dar am mai pus un ou la fiecare,foarte bine arata si a ta,oricum a iesit foarte inalta a mea,pupik

Doinitza`s cakes spunea...

Sara si a mea are tot atatea foi eu am transformat-o putin,dar ingredientele sunt aceleasi,pupik

Doinitza`s cakes spunea...

Me and you,mai am ratacite vreo doua bucatele,vino repede...pupik

nely spunea...

Arata excelent!... Este prajitura mea preferata! Am si eu reteta tot cu acelasi nume, si am facut-o de multe ori pentru ca ne place mult. Difera foarte putin cantitatile la blaturi iar in loc de alune o fac cu nuci. Oricum e foarte buna!!! Felicitari si noapte buna!

pansy spunea...

nu-i rau petre roman asta redivivus .mai la toamna am so incerc si eu,daca tot nu m-am dumirit de ce ceama asa.

Mirela spunea...

Imi place la nebunie gustul de zahar ars,eu fac aceasta prajitura cu trei blaturi subtiri,este delicioasa.Doinita am o intrebare ,care ma chinuie de ceva timp:ce sti despre mirela p?are blogul in bucatariamirelei,nu a mai aparut de mult .

Doinitza`s cakes spunea...

Nely ,eu prefer alunele in prajituri si creme nu-mi plac nucile numai in cornulete si cozonac,pupik

Doinitza`s cakes spunea...

Mirela ,asa o fac si eu dar am trisat putin :-))),despre Mirela cealalta,nu stiu nimic,cred ca ne intelegem telepatic,am vazut blogul ei la tine si chiar vroiam sa-ti pun aceeasi intrebare,poate e plecata undeva,ca demult n-o mai postat nimic,chiar vorbeam cu prietena noastra comuna,Gabriela ,ca nici ea nu mai stie nimic,pupici

mirela spunea...

Eiii draga mea,am aparut,,,,,,,sunt bine sanatoasa,dar foarte obosita,,,,,,am renovat toata casa,,,inca nu am terminat,,,,,,dar sunt pe ultima suta de metri,,,,,si ma apuc si de gtit,ca tare dor imi este,,,,m-am saturat de gatit pe fuga,,,,,iar prajitura ta este printre preferatele mele,,,,woauu ce as mai savura o bucatica macar,,,,,,,pup cu mare drag,si mi-a fost tare dopr de tine!!!!pupppppppppppppppppppppppppppppppppp

Doinitza`s cakes spunea...

Mirelus,ma bucur ca ai revenit,printre noi,te asteptam sa-ti incarci bateriile si sa ne surprinzi cu noi retete cum faci tu de obicei :-))) si eu am trecut prin renovarea apartamentului anul trecut asa ca te inteleg si te pup si eu dulce

Lidia spunea...

Totusi nu stiu ce inseamna o margarina. Nu locuiesc in Romania deci pt. mine o margarina nu spune prea mult. Cite grame de margarina ? Multumesc mult, fac prajitura chiar acum, sper sa apreciez cumva aceasta cantitate :)

Doinitza`s cakes spunea...

Lidia, o margarina are 250 de grame,sper sa-ti fi iesit

Lidia spunea...

Da , mi-a iesit f. buna si vreau sa o m. fac acum a doua oara. Este f. f. buna si vreau sa mentionez pt. cine are reteta cu bicarbonat sa nu foloseasca fiindca eu am pus probabil ceva m. mult decit trebuia
cind am facut-o mai demult dupa alta reteta si mi-au iesit foile amare. A trebuit sa le arunc. Deci folositi praf de copt, cum scrie Doinita in aceasta reteta. Multumim pt. postare, succes si sanatate!

Doinitza`s cakes spunea...

Ma bucur ,Lidia si felicitari, orice-ti doresti in viata se poate ,trebuie doar sa incerci, nu? si ai dreptate cu bicarbonatul