Rumenirea porcului pe etape
Spalarea si razuirea
Transatul porcului
Aici avem carnatii proaspeti executati
Aici avem carnatii ,tocmai scosi din afumatoare
Sus caldabosii,iar jos jumarutele
Pe data de 1 decembrie,am profitat de timpul liber si am sacrificat porcul.Ne-am trezit de dimineata ne-am luat sculele necesare si la treaba baieti,ca "cine se scoala de dimineata departe ajunge".Afara un frig de-ti ingheta sufletul,fulguia dens,nu ne-am dat batuti,daca asta ne-am pus in plan,zis si facut.L-am deranjat pe domnul purcelas,scotandu-l afara,din cotet,apoi a urmat partea peste care prefer sa sar ,ca nu-mi place defel.L-am dus la cantar si pe urma l-am spalat si l-am rumenit cu lampa montata la butelie.apoi iar spalat iar rumenit si la urma razuit bine bine sa ramana finut,soricul pe el.L-am transat si am pus la saramura suncile,slanina,kaizerul,costita,prima,capul si celelalte.O sunca am despicat-o si impreuna cu ce-a de-a doua prima,am facut portii pt.pus in congelator.Din restul de carne am facut carnatii,iar din inima,rinichi,limba,splina,plamani si ficat,am facut caldabosii.Untura si ce a ramas de la slanina,am topit-o si am facut jumarute crocante.Din capatana,sorici "adidasi" fac,racituri sau piftie,se poate face si toba.Am uitat sa specific ,ca pana transam tot porcul ,luam cateva bucati de carne si o capatana de varza si facem varza calita,asa e traditia la noi,abia am asteptat sa mananc,e delicioasa.Am uitat sa spun ca se duc la afumatoare carnatii,iar celelalte dupa ce stau la saramura vreo doua saptamani,am sa revin cu poze cand le scot de la fum.Daca claritatea pozelor lasa de dorit imi cer scuze.
Si in sfarsit Varza calita mult asteptata
sâmbătă, 4 decembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
23 comentarii:
oau!1 de abia astept sa gust si eu asemenea bunatati......mai am putin...super bn arata toate!! la mn la tara se spinteca porcul pe spate!ce bun e si soriciul cald cu sare.....mmmmmm
Doinitza, asta imi aduce aminte de tara la bunici. Atunci se manca bine. Spunea bunica ca toate clantele de la usi erau unse. Am trait si eu la tara stiu cum se mananca acolo si mie dor. Pa...
eu din pacate nu am de unde sa gust asemenea bunataturi si ma bucur mult pentru voi ca aveti asemenea preparate bune de Craciun!pana una alta m-am servit de la tine cu cateva jumarute,buuuneeee!sa va fie de bine!!!pupicei!
si la noi,sunt care-l despica pe la spate si urechiusele cu sare,ce bune-s,hai la mine ca avem de toate,pupici
Surac,ce umor ai,cu clantele,eu n-am trait la tara dar parintii mei,au taiat purcelasi si la oras,pt.ca stateam la casa,au pastrat traditia,la sat se pun paie pe el ca iese soricul mai gustos,hai la soric,no sa nu zici ca-s zgarcita iti fac si un gratarel:-))
sa-ti mananc gurita ca scumpa mai esti Gabriela,imi pare rau ca esti asa departe,nu pot decat sa-ti trimit virtual,la nepoti le trimitea cumnata slanina afumata,carnati ,caldabosi,in Italia,la astea le duceau saracii dorul,au zis ca era sarbatoare cand le ajungea pachetul,te pupic dulce
eeee,,,nu m-am lasat la tine,am facut si eu astazi jumari si carnati chiar daca stau la bloc,,,,,na hacccc ca si eu ammm,,,,doar ca nu am unde sa-i afum,,,,dar am prajit carnati cu carne si am pus in untura,sunt buni si asa,,,,,dar si ai tai arata dumnezeieste de bine,,,,pupici si la anu sa ma chemi si pe mine,,,,,ca la mine soricul de la slanina a fost tare si nu l-am putut manca.
Si mie imi aduce aminte de anii copilariei, cand la bunici taiam porcul si ne ditram cu verisorii. Erau vremuri bune !!!!
Treaba asta urmeaza si la mine spre sfarsitul saptamanii...te pup.
Scumpica mea Mirelus si eu stau la bloc,l-am taiat in curte la persoana de la care l-am cumparat,dar parintii mei au casa in oras si mi-l afum la ei,in urma cu multi ani si noi puneam in borcane cu untura,imi pare rau ca soricul tau e tare,te invit la al meu ca-i fraged si bun,te pupic dulce
Reka,la noi traditia asta ,cu taiatul porcului dateaza de cand eram copii si uite ca inca am reusit sa o pastrez,sunt mandra de asta,te pup
Lissa iti doresc spor la treaba si sa-ti iasa soricul gustos si fraged:-))te pupic
ioi,doinitzo ! jumari,carnati de casa ! ce ti-as mai face o vizita !macar pentru o portie sa varza cu carne proapata !bunia mea facea toba si o si afuma putin,la fel si lebarul ! ceva mai bun cred ca nu este !
Eu credeam ca-i prea devreme , pofta buna cred ca postul sa stins cu asa frigider plin .!!
Pansy esti invitata si tu,n-am mai facut toba ca nu stiu cine o mai manca si pe asta,prea multe am pregatit,de obicei faceam si o taiam feliute pe masa de Craciun printre alte aperitive,pupici
C.T.sa sti ca nu-i adevarat,nu pot sa tin toate zilele dar miercurile si vinerile,le-am tinut,am si ajunat de doua ori si cred ca Domnul e alaturi de mine,am trecut printr-un mare necaz cu fetita si el mi-a intins mana ca de obicei,cand mi-a fost mai greu in viata i-am simtit prezenta,pupici
Buna,Doinitza ! Vreau sa-ti spun ca imi ploua-n gura dupa pozele de mai sus...Imi place mult blogul tau.O zi minunata iti doresc si te astept si pe la mine.
Multumesc Ana ,expresia asta o folosesc si eu des,vin in vizita la tine,papa
fetelor nu va este mila de el il doare saracu1111
buna Doinita!Am explodat de incantare cand am vazut ca esti din Zalau(am inteles bine ,nu?)Eu sunt tare departe de casa si cautam o reteta de cartabos din Ardeal,si te-am gasit pe tine.Toate bunatatile din porc arata excelent si am o rugaminte :reteta de caldabos de la noi din Salaj(al tau arata f.f.f.bine)daca se poate.
Anonim,mie imi este tare mila,dar imi place carnea,of!
Any,am sa pun reteta,te rog sa ma scuzi,ma bucur sa te cunosc si virtual,poti sa ma contactezi,pe email Ianchis_doinitza@yahoo.com
www.winklerswurst.de sau Telefon:+49(0)5242985900 Fax:+49(0)52429859020 comandati cu inkredere ca no sa regretati face numai ca in Ardeal preparate din porc e din Medias
Trimiteți un comentariu