luni, 9 ianuarie 2012

Ciorba de fasole cu ciolan

INGREDIENTE; 500 gr fasole uscata alba,1 morcov,1 patrunjel,ardei tocat,o bucata de ciolan,2lg-te sare

RANTASUL:1 ceapa,4lg de faina,boia,piper,3lg ulei,100ml bulion de casa,2lg de smantana 

Se pune fasolea,la inmuiat,in apa,cat sa o acopere, cu o zi inainte de a face ciorba.A doua zi se strecoara,fasolea,se pune in 3l de apa,rece,se spala bine ciolanul(la fel se lasa si acesta la desarat ,o zi)se pune si el in oala,apoi se dau la fiert,o ora,am uitat sa specific,ca legumele se taie marunt si cam la o jumatate de ora de cand fierbe fasolea ,se adauga si ele.Separat se face rantasul,cum se spune la noi in Ardeal.Se pune ceapa,taiata marunt ,la calit in ulei,cat sa se inmoaie ,apoi se adauga boiaua,piperul,faina,punem smantana,bulionul,si 1l de apa,tot cate putin,amestecand repede sa nu se faca cocoloase,lasam sa fiarba ,pana se ingroasa,apoi il punem peste fasolea din oala si mai lasam sa dea cateva clocote,punem sarea,verificam sa fie bine fiarta fasolea,daca nu e se mai lasa la fiert,se serveste cu smantanica,si cu putin,marar verde tocat marunt.Se poate prepara si fara rantas,dar sotului meu i place mai mult asa.

0 comentarii: