marți, 4 mai 2010

Sarmalute cu varza acra si carne


Ingrediente:1varza de un kg.,100gr.orez,1ceapa mare, 1pahar(150ml)bulion,1lg.pasta de ardei,1morcov mic razuit,1lg.untura de porc cu varf,codimente:piper boia,2 crengute uscate de cimbru si 2de marar 300gr.carne tocata de porc,100gr.sunca afumata

Se spala varza murata foarte bine,pentru a nu fi prea acra,si se aleg frunzele cele mai frumoase ,apoi taiem nervurile groase de la mijloc ,pantru a putea rula usor foaia.Separat se pune o lg.de untura la topit ,se toaca ceapa ,marunt si se adauga peste untura ,se calesc putin,apoi  punem pasta de ardei morcovul razuit marunt si mai lasam putin la calit ,invartind din cand in cand.,se adauga 1/2lingurita mica de piper ,o lingurita mica de boia de ardei,putina sare(ca-i sarata varza),orezul spalat si scurs,se mai prajesc putin ,iar la sfarsit punem carnea tocata de porc, sunca tocata,3lg.de bulion,invartind foarte bine, sa se amestece toate ,apoi se ia de pe foc.Se ia o cratita si se pun pe fundul ei crengute de marar si cimbru apoi punem cateva frunze de varza Luam o foaie de varza ,daca-i prea mare o taiem in doua,si o potrivim in palma ,cu partea groasa cu nervuri sa fie intotdeauna in partea opusa degetului mare,punem o lg.din compozitie si aducem partea groasa peste aceasta , rulam de catre incheietura mainii catre varful degetelor,apoi varful sarmalutei din partea degetului mare o intoducem putin in interior si gata sarmaluta.Facem mai multe sarmalute si le asezam una langa alta in straturi pana terminam compozitia,printre sarmalute se poate pune bucatele de sunca si slanina afumata, turnam restul de bulion adaugam apa pana la nivelul sarmalelor(nu peste)punem un capacel mai mic sa intre in caratita cu sarmale(sarmalele nu se desfac astfel)apoi un capac pe cratita si o dam la foc potrivit la inceput ,apoi la foc mic sa nu se imprastie.Eu le fierb cam 25-30 min. Se pot face si cu varza proaspata doar ca trebuie oparita inainte.Sarmalutele se servesc cu smantana.Soacra mea spune ca fac cele mai bune sarmale.

0 comentarii: