duminică, 7 noiembrie 2010

Castraveti in otet pt. iarna


Cei mai gustosi castraveti,dupa reteta asta pun de 18 ani,pare complicata,dar e foarte usoara si ies tari si buni,am mai multe retete dar de asta tot nu m-am lasat.

INGREDIENTE:10 kg.de castraveti
Prima etapa:cata apa cere sa-i acopere in totalitate,2 pumni de sare neiodata

Etapa a doua:5 litri de apa,2 lg.mari de lemn cu sare grunjoasa(nu iodata),4radacini de hrean,1 conservant,5 crengute mari de cimbru,5 crengute mari de marar,1 pachet boabe de mustar,1 pachet,boabe de piper,1 pachet foi de dafin,50 de frunze de visin,4 cepe,1 capatana de usturoi,10 ardei iuti,7 lg.de zahar,150 ml.de otet 

La prima etapa se pune la fiert apa,adaugam sarea si compozitia rezultata,asa clocotita,o turnam peste castravetii,spalati si asezati intr-o cratita mare,cat sa-i acopere,apa,apoi se pune o greutate peste ei sau o alta caratita cu apa cat sa-i tina pe toti dedesuptul apei si se lasa asa pana in cealalta zi

La etapa a doua se sterilizeaza 4 borcane de trei litri se aseaza pe fundul lor,crengute de cimbru,foi de dafin,frunze de visin,se scot castravetii din saramura si se aseaza un rand pe fundul borcanului,apoi se pun bucati de hrean pe margini,ardei iuti,ceapa,usturoiul,pe urma se pune celalalt rand de castraveti,am uitat sa spun ca trebuie sa-i puneti inghesuiti unul langa celalat,iar bucati de hrean pe margini,ardei iuti,iar deasupra turnam boabe de mustar,de piper si din crengutele de marar facem un pod,adica le asezam in cruce peste castraveti,ca atunci cand turnam zeama sa  ramana dedesuptul ei,Separat intr-o cratita pe foc se pune apa,la fiert impreuna cu,zaharul,conservantul, sarea si otetul si se gusta,eu am dat cantitati aproximative,daca mai trebuie sare,otet sau zahar se mai pune la fiecare cum i place,aceasta zeama se toarna fierbinte, cat sa nu se sparga borcanele,peste castraveti.Se acopera cu o hartie si se lasa pana a doua zi apoi se pune  folie de aluminiu,intre doua foi de celofan si se leaga,daca sunt cu filet le capsati.

SECRET!!!: castravetii lui mamii erau foarte aromati si punea exact aceleasi ingrediente ca mine,doar de la ea am invatat,dar am descoperit ca folosea ceva in plus,la care eu nu m-as fi gandit ,FRUNZE DE VISIN, le da o aroma deosebita

4 comentarii:

Miodrag Surac spunea...

Fain Doinitza, eu am noroc ca primesc de la mama...

Gabriela spunea...

si eu la fel, tot de la mama sau soacra primesc.N-am incercat sa pun niciodata muraturi pentru iarna mi-e ca nu-mi ies!dar o data tot am sa incerc...pupici!

Doinitza`s cakes spunea...

Surac ce noroc sa ai o mama care inca mai are grija de tine la varsta asta ,nu?,sotia ta nu are timp sau asteapta sa le pui tu,la voi cine gateste tu sau ea?mai am prieteni unde barbatul e la bucatarie,pt.ca sotiile au un job foarte incarcat,nu reusesc sa faca fata si la munca si acasa asa ca sotul le ajuta,pa

Doinitza`s cakes spunea...

Gabriela sa sti ca eu am o colega,profesoara de sport si nu a pus niciodata muraturi,anul asta a incercat dupa retetele mele ,gogosarii si castravetii la borcan si varza la butoi ,e atat de fericita ca i-au iesit,toata lumea o lauda,incearca,sa vezi ce satisfactie ai,eu pun dupa retetele mele,de 18 ani,nu mi sa intamplat sa mi se strice niciodata,te pup