luni, 6 aprilie 2015

Mucenici de post




Ingrediente: 
Aluat:  500 gr faina, 300 ml apa calduta, 60 gr zahar, , un varf de sare, 60 ml ulei, coaja de lamaie, 10 gr drojdie
Sirop; 200  ml apa, 100 gr zahar, 1 esenta vanilie, coaja de  lamaie  
Decor:  200 gr nuca macinata sau alune, 200 ml miere   

La aluat, se amesteca drojdia, proaspata, cu zaharul  jumatate din apa si 3 lg de faina, se lasa la dospit. Separat , se pune restul de faina, apoi se adauga drojdia dospita, sarea, coaja de lamaie, restul de apa si incepem sa framantam, din cand in cand mai adaugam si uleiul, trebuie sa iasa un aluat foarte pufos, acesta se imparte in 16 bucati, din fiecare bucata facem un sul de 45cm lungime si gros cam cat un deget (cand le facem ungem mainile cu ulei, asa se ruleaza mai usor), grupam cate doua, le unim capetele, intr-o parte, punem deasupra o cescuta, sa ramana nemiscate, apoi incepem sa impletim sulurile, pana la celalalt capat, luam cescuta de deasupra si unim capetele, apoi rasucim sa iasa un 8, i punem intr-o tava in care-am pus hartie de copt si dam la cuptorul preimcalzit dinainte pana se rumenesc frumos (eu i-am pus la 180 de grade, cam 35min). 

Facem siropul pe foc, il dam la rece, adaugam coaja si esenta si turnam incet peste mucenicicii calduti,  pe care i-am asezat frumos intr-o tava, i lasam 2min, apoi cu o pensula i ungem cu miere si la sfarsit i presaram cu nuca. 
Pot sa va spun ca asa calzi seamana la gust cu Kurtis-ul unguresc, sunt o bunatate

0 comentarii: