duminică, 12 ianuarie 2014
Prajitura cu caramel si migdale
Ingrediente:
Blat: 4oua, 4lg de zahar pudra, 4lg faina, 1lg ulei, coaja de la o lamaie
Caramelul cu migdale: 250gr zahar, 100gr margarina, 50ml frisca, 180 gr de migdale, o foaie de napolitana , 2 esente de migdale
Ganache de ciocolata: 200ciocolata neagra, 200ml frisca
Decor: 100gr ciocolata lapte, 3lg lapte, 30gr de unt, ciocolata alba razuita
La blat se mixeaza albusurile cu zaharul si putina sare, pana stau batz, apoi se adauga galbenusurile, mixam ,apoi punem coaja rasa de la lamaie, faina in ploaie, amestecam de sus in jos incet si o turnam intr-o tava (22/36cm), in care-am pus hartie de copt si o dam la cuptorul incins in prealabil. Dupa coacere, o dam la rece, o taiem in doua, atentie! nu pe grosime ca la tort , ci cum ai taia o paine in doua.. Din foaia de napolitana, taiem dupa dimensiunea blatului.
La caramel, punem zaharul pe foc, pana se inchide la culoare, sa nu fie prea inchis , ca se amaraste, luam de pe foc si adaugam frisca, cu grija ca face spume, apoi o punem inapoi pe foc si amestecam sa se dizolve, punem margarina, , lasam sa se ingroase putin si adaugam migdalele, tragem de pe foc, lasam sa se raceasca si o turnam peste foaia de napolitana, dupa care acoperim cu a doua foaie de napolitana, presand usor.
La ganache, punem frisca ,pe foc , cand e calduta, adaugam ciocolata rupta bucatele si o lasam pana se topeste aceasta, atentie! nu trebuie sa fiarba.o dam la rece si apoi o mixam pana se ingroasa ca o crema.
La glazura ,topim ciocolata rupta bucatele, pe abur, apoi adaugam laptele si untul si amestecam sa se omogenizeze
Intindem jumatate din crema de ganache pe unul dintre blaturi, punem foile de napolitana umplute, ungem cu cealalta parte de crema ramasa si punem deasupra al doilea blat. Dam la frigider o ora,apoi o taiem patratele si o acoperim cu glazura de ciocolata, deasupra razuim ciocolata alba cu curatatorul de legume
Desi pare greu de facut , nu e chiar asa , merita incercata, pentru ca e foarte buna, am luat-o de la Sara, caruia i multumesc. Migdalele luatile intregi si maruntitile prin masina, ca sunt mai aromate, cele la plic maruntite si-au cam pierdut aroma.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Am sters primul mesaj ca nu am citit ultima fraza unde m-ai pomenit ca sursa. Ma bucur ca ti-a placut! Pup!
Te pupik si eu, Sara , mersi, chiar mi-a placut, am sa incerc, caramelul si cu alte umpluturi, cum ar fi alune , nuci, etc
arata perfect de delicioasa, aproape ca o simt in gura numai cand ma uit la poza :D
Esti tare simpatika , Aurica, imagineaza-ti ca are gust de Nuga :)
Trimiteți un comentariu